fredag 5 december 2008

Mathura


Det vandrar boskap överallt i Mathura! :) Överhuvudtaget var det slående hur många djur man ser i Indien, kor, hundar, kameler, grisar, apor, påfåglar, hästar och åsnor, alla lever de till synes fredligt i människans närhet. T om de vilda hundarna verkade förvånansvärt lugna.Mathura är staden där Krishna uppenbarade Sig för 5 000 år sedan. Hans föräldrar, Devaki och Vasudeva, var fängslade av den ondskefulle kungen Kamsa, eftersom han hade varnats för att deras åttonde son skulle komma att döda honom. Redan första natten, då Krishna uppenbarat Sig som ett litet barn, utförde Han Sina första mirakel: de låsta fängelseportarna öppnades sig plötsligt och Vasudeva kunde fly med det lilla barnet Krishna. Han gömde Krishna i den närbelägna byn Vrindavana och återvände sedan till fängelset.

Jag besökte tre tempel i Mathura: Birla, Dwarakadish och Shri Krishna Janmabhoomi. Tyvärr så är det inte tillåtet att fotografera i något av templen.Det här är Birla-templet, en vacker och fridfull plats. Templet byggdes 1946.
.
Inne på tempelområdet finns en pelare där hela Bhagavad-gita är ingraverad.


Utanför Birla-templet. Det var eftermiddag och dags för korna att återvända hem.Gatuförsäljning i Mathura.Solen började sjunka vid horisonten, och vi tog en båttur på floden Yamuna. Här hördes inget motorbuller; alla båtar roddes för hand. Trots alla människor, kor, hundar och mängder av apor så var det märkvärdigt tyst och stilla. Båten passerade framför Vishram Ghat, där Krishna sågs ha vilat Sig efter att ha dödat demonen Kamsa. Människor samlades där för att dyrka Yamuna.Inne i Mathuras labyrintartade centrum, nära Dwarakadish-templet, som är en av Mathuras mest populära tempel.

Det sista templet jag besökte var Sri Krishna Janmabhoomi, som sägs vara beläget där Sri Krishna uppenbarade Sig. Situationen här är något komplicerad eftersom templet ligger sida vid sida av en stor moské, ett minne från den aggressiva islamiseringskampanj som de muslimska härskarna bedrev på 15-1600-talet, då de flesta hinduiska och buddistiska tempel som fanns i området totalförstördes. För att visa sin makt hände det att den muslimske härskaren lät bygga en moské på ruinerna.

Eftersom myndigheterna är rädda för oroligheter så bevakar den indiska armén området dygnet om, och alla besökare måste genomgå en rigorös säkerhetskontroll.

I närheten av Sri Krishna Janmabhoomi finns en stor damm; det sägs att Krishnas första kläder tvättades där.

Inga kommentarer: